Klompen aan en gaan!

Wandelen door de polder, langs forten en de Lek in het buitengebied van Schalkwijk. Wat is er nou fijner om samen te wandelen en ondertussen bij te kletsen met je vriendin? Sportief bezig zijn en weer helemaal op de hoogte zijn van elkaars leven. Mijn vriendin Annemiek en ik zijn er dol op, dus als het even kan, dan gaan we er op uit. Deze keer dus Schalkwijk. Het Lint- en Liniepad.

Hollandse waterlinie

De route gaat van start vanaf het TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1 in Schalkwijk. Vanaf het beginpunt kan je de oranje en de blauwe klompen volgen. Wij namen de oranje route. De blauwe heb ik later een keer gelopen, dus daarover een andere keer meer. De route liepen wij linksom. Je begint over een verharde weg langs de weilanden. Een mooi moment om echt even bij te kletsen.

Na ongeveer 2 kilometer zijn daar de eerste bunkers. Deze bunkers waren een onderdeel van de Hollandse waterlinie en werden gebruikt als onderkomen bij beschietingen en bombardementen, als loopgraven tussen de schuilplaatsen niet genoeg dekking boden. Deze bunkers werden gebouwd in 1940. Een aantal waren nog niet voltooid bij het uitbreken van de 2e Wereldoorlog. Deze zijn ook niet afgebouwd. Uiteraard namen wij ook een kijkje in de bunkers en je moet er niet aan denken dat je daar in moet schuilen.

Fort Honswijk

Als je verder loopt steek je de dijk over en loop je via de uiterwaarden een stuk langs de rivier de Lek. De Lek doorsnijdt de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ter bewaking van toegang tot Holland zijn twee grote forten gebouwd. Dit zijn Fort Honswijk en Fort Everdingen. Fort Honswijk is dan ook het Fort waar je langsloopt tijdens deze wandeling. Het fort is gebouwd in 1844-1848. De belangrijkste functie van het fort was om het hart van Nederland af te sluiten tijdens de oorlog.

Op dit moment worden er bij het fort rondleidingen gegeven en lopen er meerdere wandelroutes over het fort. Ook zijn er twee speurtochten voor kinderen. Wij drinken een lekker bakje thee bij het fort en vevolgen ons pad weer.

Het verdronken bos

De route gaat weer een klein gedeelte over een verharde weg, maar al snel gaan we weer van de weg af. In de verte zien we een vlonderpad over het water. Je loopt hier over het verdronken bos.

Ongeveer 10 jaar geleden was dit nog een prachtig bos. Helaas zorgde de afwatering en de Schalwijksewetering voor problemen. Wanneer het hard regende kon het regenwater maar moeilijk weg. Door de overlast is er besloten om het bos opnieuw in te richten als wateropslag. Als er nu heftige regenval is dan blijft de overlast beperkt. Door het regenwater op te vangen en het bos onder water te zetten werden de bomen letterlijk verdronken. Als je over de vlonders loopt zie je dan ook nog hier en daar de bomen. Aan het eind van het vlonderpad is een trekpontje.

Het laatste stukje loop je aan de zijkant van de polders zo naar het dorp Schalkwijk. Je ziet van een afstandje de kerktoren al verschijnen.

Om deze wandeling mooi af te sluiten, kan je jezelf verwennen met een pannenkoek bij PAND pannenkoek. Deze is op maandag en dinsdag gesloten, maar andere dagen open van 12.00 uur – 20.30 uur.

Wij kozen er voor om een heerlijk frietje te halen aan de andere kant. Bij PAND friet. Ook deze is gesloten op maandag en dinsdag, maar voor een lekker frietje kan je andere dagen terecht van 12.00 uur – 20.00 uur.

Wij hebben van deze wandeling genoten en bij mij is het zelfs 1 van de favoriete klompenpaden. De route is 10 kilometer en is erg gevarieerd. En de beloning aan het eind maakt het zeker af!

Deel deze blog!

Pin It on Pinterest